Έλαιο κάνναβης

Ημ/νία Δημοσίευσης: 02/09/2023

Η κάνναβη χρησιμοποιείται σαν φαρμακευτικό φυτό, εδώ και αιώνες. Τα βασικά συστατικά της κάνναβης είναι η κανναβιδιόλη (CBD) και η τετραϋδροκανναβινόλη (THC). Αυτά είναι μόνο 2 από τα 100 συστατικά της κάνναβης και ονομάζονται φυτοκανναβινοειδή. Η κανναβιδιόλη είναι το πιο θεραπευτικό συστατικό του φυτού και υπάρχουν εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες, που καταδεικνύουν το πόσο ευεργετικό είναι για τον οργανισμό μας.

Το ανθρώπινο σώμα παράγει από μόνο του φυσικές ουσίες, που είναι κανναβινοειδή (ενδοκανναβινοειδή). Η πρώτη από αυτές ανακαλύφθηκε το 1992 και ονομάζεται ανανδαμίδη. Μαζί με την 2 AG αποτελούν τα κύρια ενδοκανναβινοειδή που παράγει ο οργανισμός μας και αποτελούν ένα μικρό μέρος ενός ολόκληρου συστήματος που υπάρχει μέσα μας. Ονομάζεται ενδοκανναβινοειδές σύστημα και είναι ένα σύστημα επικοινωνίας των κυττάρων στον ίδιο μας τον οργανισμό. Το σύστημα αυτό είναι υπεύθυνο για την διατήρηση της εσωτερικής ισορροπίας και η λειτουργία αυτή ονομάζεται ομοιόσταση. Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα είναι ζωτικής σημασίας για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς ρυθμίζει τις βασικές λειτουργίες της ανθρώπινης βιολογίας. Αποτελείται από διάφορους υποδοχείς, εκ των οποίων οι βασικοί οι CB1 και C B2. Τα κλειδιά αυτών των υποδοχέων ονομάζονται ενδοκανναβινοειδή.

Τα ενδοκανναβινοειδή υπάρχουν σε όλο μας το σώμα (εγκέφαλο, ζωτικά όργανα, συνδετικούς ιστούς, στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και τους αδένες). Ο σκοπός των ενδοκανναβινοειδών είναι να ελαχιστοποιηθεί η βλάβη και ο πόνος δρώντας τόσο στο ανοσοποιητικό, όσο και στο νευρικό σύστημα. Η ομοιόσταση, που είναι η βασική διαδικασία διατήρησης της ισορροπίας μεταξύ των βιολογικών λειτουργιών και επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε και αλληλεπιδρούμε με το περιβάλλον. Είναι πολύ σημαντική η συμβολή των ενδοκανναβινοειδών και του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος, αφού το ένα υποβοηθά το άλλο και αλληλοσυμπληρώνονται, ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, όσο και του νευρικού μας συστήματος.

Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα εκτελεί πολλαπλές λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα, αλλά κύριο και βασικό του μέλημα είναι η ομοιόσταση. Με τον όρο ομοιόσταση, εννοούμε την ικανότητα διατήρησης ενός σταθερού εσωτερικού περιβάλλοντος στον οργανισμό, παρά τις εξωτερικές διακυμάνσεις. Το σώμα μας δεν θέλει να έχει ούτε υπερβολικά υψηλή θερμοκρασία, αλλά ούτε και υπερβολικά χαμηλή. Χρειάζεται την ιδανική θερμοκρασία για να μπορεί να είναι λειτουργικό. Αντίστοιχα, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας να μην είναι ούτε υψηλά, ούτε και χαμηλά. Αυτό εφαρμόζεται σε κάθε λειτουργία του οργανισμού και δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την βοήθεια από το ενδοκανναβινοειδές σύστημα.

Μία ακόμα ζωτικής σημασίας λειτουργία, που εκτελούν τα ενδοκανναβινοειδή είναι η αυτοφαγία. όπου τα κύτταρα καταστρέφουν ένα κομμάτι του εαυτού τους, ώστε να μπορέσουν να αποβάλλουν κατεστραμμένα τμήματά τους και να δημιουργηθούν νέα κύτταρα, πιο δυνατά και πιο υγιή. Πρόκειται δηλαδή για μια διαδικασία ανακύκλωσης. Ο οργανισμός μας έχει την ιδιότητα να γιατρεύει τον εαυτό του. Κανναβινοειδή και ενδοκανναβινοειδή αποτελούν συμμάχους του οργανισμού και αλληλοσυμπληρώνονται. Τα ενδοκανναβιδοειδή, που υπάρχουν στο σώμα μας, ενισχύουν την δύναμή τους με την λήψη κανναβινοειδών, όπως είναι το CBD, καθώς έτσι πετυχαίνουν ένα αποτέλεσμα συνεργασίας, στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση απειλής κατά του οργανισμού.

Αυτό που κάνει τόσο ξεχωριστή και ευεργετική την κανναβιδιόλη, είναι πως έχει την απίστευτη ικανότητα να αλληλεπιδρά με υποδοχείς που υπάρχουν στα κύτταρα του σώματός μας. Η κανναβιδιόλη ενεργοποιεί τη λειτουργία αυτών των υποδοχέων μέσα μας και λειτουργεί σαν αγγελιοφόρος για τα ενδοκανναβινοειδή, προστατεύοντας τα από απειλές και συμβάλλοντας στην βέλτιστη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας και την ρύθμιση διαδικασιών όπως ο έλεγχος της θερμοκρασίας, το ph, τον κινητικό συντονισμό, την νευροπροστασία, τον έλεγχος του πόνου και της όρεξης.

Τα κανναβινοειδή έχουν θεραπευτικές ιδιότητες που ξεκινούν από τον πυρήνα του οργανισμού. Με την συμβολή της κανναβιδιόλης στην ομοιόσταση, την διατήρηση δηλαδή της ισορροπίας μεταξύ των βιολογικών λειτουργιών, χωρίς να επηρεάζονται από εξωτερικούς παράγοντες. Η συμβολή της κανναβιδιόλης είναι πολύ σημαντική, με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.

 
 
 
 
OTC.gr © 2024. All rights reserved. Designed & Developed with care by TotalWeb®

Έλαβα ΓνώσηΣτον διαδικτυακό μας τόπο χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε μια πιο εξατομικευμένη εμπειρία.
Επιλογές cookies | Διαβάστε περισσότερα...