Υπέρταση: γιατί δεν πρέπει να την αγνοούμε

Ημ/νία Δημοσίευσης: 01/10/2023

Εστιάζοντας στην ανάγκη για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τον «σιωπηλό δολοφόνο» οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι η υπέρταση προλαμβάνεται και αντιμετωπίζεται. Τα υψηλά επίπεδα στρες, η παχυσαρκία, ο καθιστικός τρόπος ζωής και οι κακές διατροφικές συνήθειες είναι μερικά από τα κύρια υποστρώματα της υπερτασικής νόσου.
Η παρατεινόμενη υπέρταση είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για σοβαρές παθήσεις όπως η στεφανιαία νόσος, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η καρδιακή ανεπάρκεια, η κολπική μαρμαρυγή, η απώλεια όρασης, η χρόνια νεφρική νόσος και η άνοια. Οι συνειδητές τροποποιήσεις του τρόπου ζωής και τα φάρμακα μπορούν να αντιμετωπίσουν την υπέρταση ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος επιπλοκών.
Η αρτηριακή πίεση καλό είναι να ελέγχεται τακτικά. Εάν αυξηθεί, πρέπει να αντιμετωπιστεί και να καταβληθούν προσπάθειες να διατηρηθεί εντός του φυσιολογικού εύρους τιμών. Η προ-υπέρταση είναι ένα στάδιο όπου η συστολική αρτηριακή πίεση κυμαίνεται μεταξύ 130-135mmHg και η διαστολική αρτηριακή πίεση κυμαίνεται μεταξύ 80-85mmHg. Η υπέρταση θεωρείται ότι υπάρχει όταν η συστολική αρτηριακή πίεση είναι 135mmHg ή περισσότερο και η διαστολική BP είναι 85mmHg ή περισσότερο.
Ένα μέσο αντιμετώπισης της υπέρτασης είναι ο δραστήριος τρόπος ζωής που συμβάλλει στη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά μέσο όρο 4-9mmHg. Η τακτική άσκηση βοηθά στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, το οποίο με τη σειρά του συμβάλλει στον έλεγχο της πίεσης. Η αερόβια άσκηση, η βελτίωση της ευελιξίας και η προπόνηση μέγιστης δύναμης βοηθούν μακροπρόθεσμα. Προσθήκη μιας ρουτίνας δυναμικής άσκησης 30-45 λεπτών καθημερινά βοηθά πολύ.
Η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για τη διαχείριση της υπέρτασης, με έμφαση στα δημητριακά ολικής αλέσεως, στα φρούτα, στα λαχανικά, στα όσπρια, στους ξηρούς καρπούς, στα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, στο άπαχο κρέας, στα ψάρια και στο ελάχιστο αλάτι. Η πρόσληψη αλατιού πρέπει να περιορίζεται σε <2,3g νατρίου ημερησίως, που ισοδυναμεί με μια κουταλιά της σούπας αλάτι (5g). Καλό είναι να αποφεύγονται τα κορεσμένα και τρανς-λιπαρά και η ζάχαρη.
Όταν κάποιος διαγνωστεί με υπέρταση τότε, εκτός από τη διατροφή και την άσκηση, τα φάρμακα καθίστανται απαραίτητα για να διατηρηθεί η πίεση εντός φυσιολογικού εύρους. Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν πολλοί ασθενείς, είναι να διακόπτουν τη φαρμακευτική αγωγή όταν η πίεση επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα. Με την διακοπή της αγωγής, η πίεση θα επιστρέψει πάλι στο προηγούμενο επίπεδο, με κίνδυνο πρόκλησης επιπλοκών. Επομένως, τα φάρμακα δεν πρέπει να μειωθούν ή να σταματήσουν χωρίς τη συμβουλή ιατρού.
Ενώ το κάπνισμα δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί υπέρταση, κάθε τσιγάρο αυξάνει προσωρινά την αρτηριακή πίεση για πολλά λεπτά μετά το κάπνισμα. Για τη γενική υγεία και για να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, πρέπει να αποφεύγεται κάθε μορφή καπνού.
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Η κατανάλωση περισσότερων των τριών ποτών αυξάνει προσωρινά την αρτηριακή πίεση, ενώ η επαναλαμβανόμενη κατάχρηση αλκοόλ οδηγεί σε μακροπρόθεσμες αυξήσεις. Οι υπερτασικοί καλό είναι να καταναλώνουν αλκοόλ με μέτρο.
Η θεραπεία πρέπει να είναι εξατομικευμένη και η συνεργασία με τον γιατρό είναι απαραίτητη.

 

 
 
 
 
OTC.gr © 2024. All rights reserved. Designed & Developed with care by TotalWeb®

Έλαβα ΓνώσηΣτον διαδικτυακό μας τόπο χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε μια πιο εξατομικευμένη εμπειρία.
Επιλογές cookies | Διαβάστε περισσότερα...