Ιδιαίτερα προβλήματα υγείας συνδεδεμένα με την παχυσαρκία

Ημ/νία Δημοσίευσης: 01/10/2023

Η παχυσαρκία είναι συχνή, σοβαρή και δαπανηρή. Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες είναι παχύσαρκοι. Ένα επιπρόσθετο υψηλό ποσοστό θεωρούνται υπέρβαροι. Στα νοσήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία περιλαμβάνονται οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια και ο διαβήτης τύπου II. Το ετήσιο ιατρικό κόστος της παχυσαρκίας είναι αστρονομικό. Τα ιατρικά έξοδα για παχύσαρκα άτομα είναι πολύ υψηλότερα, σε σύγκριση με άτομα κανονικού βάρους. Αλλά ίσως δεν γνωρίζετε ότι το επιπλέον βάρος μπορεί να έχει και πολλές άλλες σοβαρές συνέπειες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι το 10% όλων των καρκίνων της χοληδόχου κύστης, των νεφρών, του ήπατος και του παχέος εντέρου, θα μπορούσε να αποδοθεί στο υπερβολικό βάρος. Ένα εντυπωσιακό 41% των καρκίνων της μήτρας συνδέεται με την παχυσαρκία, σύμφωνα με τη μελέτη. Παρακάτω αναφέρονται μερικές ιδιαίτερες επιπτώσεις της παχυσαρκίας, εκτός από τις ήδη τεκμηριωμένες:
Καρκίνος
Σε μια πρόσφατη μελέτη 5.4 εκατομμυρίων ατόμων βρέθηκε ότι κάθε 1 μονάδα αύξησης του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) θα οδηγήσει σε 3.790 επιπλέον καρκίνους κάθε χρόνο. Αυτό είναι ανησυχητικό, δεδομένου ότι ο μέσος ΔΜΣ στις ανεπτυγμένες χώρες έχει αυξηθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ εκτιμάται ότι η παχυσαρκία συμβάλλει σε 34.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου στους άνδρες και 50.000 στις γυναίκες κάθε χρόνο. Αλλά αν κάθε ενήλικας μείωνε τον ΔΜΣ τους κατά 1%  -χάνοντας δηλαδή περίπου 1.5 κιλά- περίπου 100.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου θα μπορούσαν να αποφευχθούν!
Υπογονιμότητα
Υπέρβαρες γυναίκες μένουν δυσκολότερα έγκυες. Σε μια μελέτη 300 παχύσαρκων γυναικών διαπιστώθηκε ότι σε μια περίοδο 3 ετών >90% αυτών ανέπτυξαν πολυκυστικές ωοθήκες, μια κατάσταση που σχετίζεται άμεσα με την υπογονιμότητα. Όπως και με τον καρκίνο, η συσχέτιση μεταξύ παχυσαρκίας και υπογονιμότητας δεν είναι ακόμη απολύτως σαφής. Ερευνητές σημειώνουν ότι, δεδομένου ότι η παχυσαρκία είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση, αυτό από μόνο του θα μπορούσε να επηρεάσει τη γονιμότητα. Μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα των ορμονικών μεταβολών που εκλύονται από τον λιπώδη ιστό. Πολλές κλινικές υπογονιμότητας δεν δέχονται γυναίκες ασθενείς με αυξημένους δείκτες μάζας σώματος λόγω των μειωμένων πιθανοτήτων τους για σύλληψη. Ωστόσο, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ορισμένες ασθενείς μένουν έγκυες μόλις μερικούς μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους και από τη στιγμή που είχαν χάσει μερικά κιλά.
Ημικρανίες
Μια μελέτη αποκάλυψε τι πραγματικός πονοκέφαλος είναι το επιπλέον βάρος! Ερευνητές από το Johns Hopkins διαπίστωσαν σε περίπου 4.000 ανθρώπους ότι όσο υψηλότερος ο δείκτης μάζας σώματος τους, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητές τους να εμφανίζουν επεισόδια ημικρανίας. Οι παχύσαρκοι είχαν 81% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τουλάχιστον 14 ημικρανίες κάθε μήνα σε σύγκριση με ανθρώπους που είχαν φυσιολογικό βάρος. Επίσης, οι παχύσαρκες γυναίκες άνω των 50 ετών υποφέρουν συχνότερα από χρόνιους πονοκεφάλους.
Πρόωρος τοκετός
Παχύσαρκες εγκυμονούσες γυναίκες έχουν επιπλέον λόγους να είναι ανήσυχες. Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η παχυσαρκία αυξάνει τις πιθανότητες μιας γυναίκας να γεννήσει πρόωρα, ειδικά όταν ο δείκτης μάζας σώματός της είναι 35 ή υψηλότερος. Οι συγγραφείς της μελέτης υποθέτουν ότι το υπερβάλλον λίπος μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και να αποδυναμώσει την μήτρα και τον τράχηλο της μήτρας. Όποιος και αν είναι ο λόγος, οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές. Η προωρότητα είναι η κύρια αιτία θανάτου και μακροχρόνιας νοσηρότητας των νεογνών και των βρεφών.
Εκφοβισμός/Bullying
Η παχυσαρκία ως στίγμα είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Σε μια μελέτη από το Yale διαπιστώθηκε ότι το αυξημένο βάρος είναι ο «νούμερο 1» λόγος που οι άνθρωποι υφίστανται εκφοβισμό σε οποιαδήποτε ηλικία. Τα θύματα εκφοβισμού έχουν μειωμένη αυτοεκτίμηση, υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονικού ιδεασμού. Η κύρια πηγή του εκφοβισμού είναι τα μέλη της ίδιας της οικογένειας. Περισσότερο από το 40% των παχύσαρκων παιδιών που αναζητούν θεραπεία για απώλεια βάρους δηλώνουν ότι έχουν υπάρξει θύματα εκφοβισμού ή πειραγμάτων από ένα μέλος της οικογένειας. Όταν οι ερευνητές ζήτησαν από τις παχύσαρκες γυναίκες να αναφέρουν, ποιος τους στιγμάτιζε περισσότερο, το 72% απάντησε ότι ήταν κάποιος από την οικογένειά τους. Οι συζητήσεις με τους αγαπημένους σχετικά με την αύξηση του βάρους, έχουν επικριτική και υποτιμητική χροιά, ακόμα και όταν οι προθέσεις είναι καλές. Ωστόσο, προσφέροντας υποστήριξη και ενθάρρυνση, είναι η πιο αποτελεσματική προσέγγιση για να βοηθήσουμε κάποιον που αγωνίζεται να χάσει κιλά.
Διαταραχές του ύπνου
Αδιατάρακτος ύπνος και υπερβολικό βάρος δεν συμβαδίζουν. Σχεδόν το 80% των ενηλίκων παχυσάρκων αναφέρουν προβλήματα με τον ύπνο. Ο κακός ύπνος συμβάλλει σε μια σειρά από ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και, κατά ειρωνεία της τύχης, στην ίδια την παχυσαρκία. Πολυάριθμες μελέτες συνδέουν τον ανεπαρκή ύπνο με την αύξηση του βάρους, αναφέροντας ότι όσοι κοιμόντουσαν λιγότερο από πέντε ώρες κάθε βράδυ είχαν 15% περισσότερες πιθανότητες να βάλουν βάρος σε σύγκριση με εκείνους που απολαμβάνουν τουλάχιστον επτά ώρες ύπνου. Επιπρόσθετα, ένας από τους πιο σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των παχύσαρκων ατόμων είναι η υπνική άπνοια, μια κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο λαχανιάζει ή σταματάει να αναπνέει στιγμιαία κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Δυσκολία στην ανεύρεση γιατρών
Άλλη πηγή στίγματος, μετά από τους αγαπημένους; 67% των υπέρβαρων ανδρών και γυναικών αναφέρουν ότι αισθάνονται ντροπή ή υφίστανται εκφοβισμό στο γραφείο του γιατρού. Και το 50% των γιατρών ανέφερε ότι παχύσαρκοι ασθενείς ήταν «αμήχανοι, άβουλοι και είναι απίθανο να συμμορφωθούν με τη θεραπεία», ενώ το 24% των νοσηλευτών δήλωσε ότι απωθήθηκαν από τους παχύσαρκους ασθενείς τους. Μια αρνητική υποδοχή από έναν πάροχο υπηρεσιών υγείας και περίθαλψης είναι ιδιαίτερα επιζήμια για τους παχύσαρκους ανθρώπους, που ούτως η άλλως έχουν σαφώς μεγαλύτερο αριθμό προβλημάτων υγείας από το μέσο όρο. Επίσης, κάποιος που είναι παχύσαρκος είναι περισσότερο πιθανό να αποφεύγει τον γιατρό εντελώς, ακόμη και όταν έχει σοβαρά προβλήματα υγείας. Παρόλα αυτά,  μελέτες αποκαλύπτουν επίσης ότι οι ασθενείς είναι λιγότερο πιθανό να ακολουθήσουν τις εντολές του γιατρού και πιο πιθανό να στραφούν σε ένα νέο πάροχο υπηρεσιών υγείας, εάν ο ίδιος ο γιατρός τους είναι υπέρβαρος!
Το κλειδί για την επίτευξη και διατήρηση ενός υγιούς βάρους σώματος δεν είναι βέβαια οι βραχυπρόθεσμες διατροφικές αλλαγές. Πρόκειται για έναν νέο τρόπο ζωής που περιλαμβάνει την υγιεινή διατροφή και την τακτική σωματική άσκηση. Η αξιολόγηση του βάρους είναι σημαντική. Ο ΔΜΣ και η περίμετρος της μέσης είναι δύο εργαλεία ελέγχου για την εκτίμηση της κατάστασης και του δυνητικού κινδύνου για νόσηση. Ένας υψηλός ΔΜΣ μπορεί να είναι δείκτης υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος του σώματος. Μάθετε για την εξισορρόπηση των θερμίδων, για την απώλεια βάρους και τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες αποτελούν βασικό παράγοντα για ένα υγιές βάρος. Αναζητήστε διατροφικές πληροφορίες στα τρόφιμα, παρακολουθείτε την πρόσληψη θερμίδων, προγραμματίστε τα γεύματα και ανακαλύψτε υγιεινές συνταγές. Η σωματική δραστηριότητα είναι σημαντική για την υγεία και ένα φυσιολογικό βάρος. Μάθετε για τα διαφορετικά είδη σωματικής δραστηριότητας και τις κατευθυντήριες γραμμές, για το τι απαιτείται να κάνετε για κάθε μέρα. Οι γονείς πρέπει να μάθουν για τη σοβαρότητα της παιδικής παχυσαρκίας και πώς να βοηθήσουν τα παιδιά τους να υιοθετήσουν υγιείς συμπεριφορές.
Δεν υπάρχει μια μοναδική ή απλή λύση για την επιδημία της παχυσαρκίας. Είναι ένα σύνθετο πρόβλημα και πρέπει η προσέγγιση να είναι πολύπλευρη. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι πολιτειακοί και οι τοπικοί φορείς, οι επιχειρήσεις και οι ηγέτες της κοινότητας, το σχολείο, οι επαγγελματίες της φροντίδας των παιδιών και της υγειονομικής περίθαλψης, πρέπει να εργαστούν μαζί για να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που ευοδώνει έναν υγιή τρόπο ζωής. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να δημιουργηθεί ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για την προώθηση συμπεριφορών υγιούς διαβίωσης, ώστε να καταπολεμηθεί η μάστιγα της παχυσαρκίας.

 

 
 
 
 
OTC.gr © 2024. All rights reserved. Designed & Developed with care by TotalWeb®

Έλαβα ΓνώσηΣτον διαδικτυακό μας τόπο χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε μια πιο εξατομικευμένη εμπειρία.
Επιλογές cookies | Διαβάστε περισσότερα...